Afgelopen week hadden we de launch van onze Selection Automat prototype op het Omkeerevent, een sollicitatie bot die interviews afneemt en kandidaten automatisch aanneemt of afwijst. Doel is om de rol van automatisering en standardisering van assessment in het sollicitatieproces te bevragen.

Voor dit project ben ik de laatste maand ben ik in gesprek geweest met verschillende werving & selectie professionals die werken in het MKB, in openbare instellingen of grotere multinationals. De interviews gingen over automatisering in de recruitement in het algemeen en de rol en de vorm van standardisering in het sollicitatie gesprek in het specifiek.

De Selection Automat is een resultaat van een samenwerking in het sprintteam Vincent Hoenderop (maker) & Joost Helberg (coder) waarin we in een maand van onderzoek en concepting naar uitvoering gingen. Het omkeerevent en het sprint team worden mogelijk gemaakt door de NSvP en stichting SETUP.

Over de NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.